rock & BLUES

Cfare te Vizitosh ne Prizren

Lagja Karakteristike “Shatervan”

Lagjia “Shatërvan” është zona më e rëndësishme (dhe turistike) historike e qytetit. Të bën për vete me praninë e shtëpive të shumta me ngjyrë në stilin osman, të ruajtura mirë. Këshilla është të humbasësh në rrugët e saj të ngushta dhe të admirosh ndërtesat fetare që gjenden njëra pas tjetrës. Prizreni është në të vërtetë, një nga qytetet më multikulturore në Ballkan.

Xhamia “Sinan Pasha”

Ndërtesa më e rëndësishme fetare në Prizren është padyshim xhamia e “Sinan Pashës”. Është një xhami imponuese, e vendosur në hyrje të rrethit të Shatërvanit. Ajo mund të vizitohet dhe brenda saj mund të fotografoni. Unë rekomandoj që sapo të arrini në xhami, të ngrini kokën lart sepse dekorimet si në pjesën e jashtme edhe në kupolën e brendshme, janë thjesht të mrekullueshme.  Prizreni shtrihet përgjatë lumit Lumbardhi, i cili ndan qytetin në dy pjesë. Lumi është i ndërprerë nga disa ura, duke përfshirë Urën e Gurit, rindërtuar sipas parametrave origjinale, pasi u rrëzua pas një përmbytje në fund të viteve ’70. Në anën tjetër të qendrës historike të Prizrenit, ju mund të admironi dy ndërtesa të vendosura përgjatë rrugës Adem Jashari: një minare pa një xhami, diçka që kurrë nuk e kisha parë më parë dhe banjot turke që janë duke u rinovuar.

Tradita Historike e Prizrenit

Prizreni është qyteti ku delegatët shqiptarë të provincave osmane u takuan në qershor 1878 për të diskutuar mbi kufijtë dhe për të frenuar ambiciet ekspansioniste të vendeve fqinjë. Gjatë takimeve hodhën themelet për shtetin e ardhshëm shqiptar që do të formohej, pak vite më vonë, në vitin 1912 në Vlorë. Sot, në godinën që mirëpriti Lidhjen e Prizrenit ndodhet një Muze Etnografik, në dhomat e të cilit ekspozohen objekte dhe artefakte tipike të epokës osmane dhe piktura që riprodhojnë përfaqësuesit e Lidhjes së Prizrenit.

Te admirosh qytetin nga lart

Përfundimisht, nuk mund të thuash se ke qenë në Prizren pa e admiruar atë në të gjithë shkëlqimin e tij nga lart. Për pamje që të lë pa frymë ju duhet të arrini Kalanë, fortesa që dominon qytetin nga lart. Pasi në krye është e pamundur që të mos goditet nga numri i minareve që tregojnë peizazhin: ka kaq shumë.

Pikat turistike te Prizrenit

 

 

 

 

 

 

Rrapi shekullor në Marash, mbi 460 vjeçar, aty afër edhe teqja e Musa Shehzadës

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lidhja e Prizrenit, kompleksi i lidhjes me pjesen historike, artistike dhe etnologjike, si dha xhamia e Gazi Mehmet Pashës ku u mbajt mbledhja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamami i Gazi Mehmet Pashës 1564-1573

 

 

 

 

 

 

Xhamia respektivisht minarja e Arastes 1523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teqja Helveti shekulli XVII

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisha e Zonjës ndihmëtare, me themele nga shek XV, e rindërtuar më 1870

 

 

 

 

 

 

Kisha e Shën Gjergjit, 1865

 

 

 

 

 

 

Kisha e Shën Nikollës 1331

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shadërvani dhe Ura e Gurit

 

 

 

 

 

 

Xhamia e Sinan Pashës 1600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisha e Shën Shpëtimtarit 1331

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manastiri i Arkangjejve dhe kalaja e epërme ose kalaja e qikave

 

 

 

 

 

 

Muzeu etnologjik, ose shtëpia e Musa Shehzades aktivist i lidhjes se dytë të Prizrenit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeu

rock & BLUES

Cfare te Vizitosh ne Prizren

Lagja Karakteristike “Shatervan”

Lagjia “Shatërvan” është zona më e rëndësishme (dhe turistike) historike e qytetit. Të bën për vete me praninë e shtëpive të shumta me ngjyrë në stilin osman, të ruajtura mirë. Këshilla është të humbasësh në rrugët e saj të ngushta dhe të admirosh ndërtesat fetare që gjenden njëra pas tjetrës. Prizreni është në të vërtetë, një nga qytetet më multikulturore në Ballkan.

Xhamia “Sinan Pasha”

Ndërtesa më e rëndësishme fetare në Prizren është padyshim xhamia e “Sinan Pashës”. Është një xhami imponuese, e vendosur në hyrje të rrethit të Shatërvanit. Ajo mund të vizitohet dhe brenda saj mund të fotografoni. Unë rekomandoj që sapo të arrini në xhami, të ngrini kokën lart sepse dekorimet si në pjesën e jashtme edhe në kupolën e brendshme, janë thjesht të mrekullueshme.  Prizreni shtrihet përgjatë lumit Lumbardhi, i cili ndan qytetin në dy pjesë. Lumi është i ndërprerë nga disa ura, duke përfshirë Urën e Gurit, rindërtuar sipas parametrave origjinale, pasi u rrëzua pas një përmbytje në fund të viteve ’70. Në anën tjetër të qendrës historike të Prizrenit, ju mund të admironi dy ndërtesa të vendosura përgjatë rrugës Adem Jashari: një minare pa një xhami, diçka që kurrë nuk e kisha parë më parë dhe banjot turke që janë duke u rinovuar.

Tradita Historike e Prizrenit

Prizreni është qyteti ku delegatët shqiptarë të provincave osmane u takuan në qershor 1878 për të diskutuar mbi kufijtë dhe për të frenuar ambiciet ekspansioniste të vendeve fqinjë. Gjatë takimeve hodhën themelet për shtetin e ardhshëm shqiptar që do të formohej, pak vite më vonë, në vitin 1912 në Vlorë. Sot, në godinën që mirëpriti Lidhjen e Prizrenit ndodhet një Muze Etnografik, në dhomat e të cilit ekspozohen objekte dhe artefakte tipike të epokës osmane dhe piktura që riprodhojnë përfaqësuesit e Lidhjes së Prizrenit.

Te admirosh qytetin nga lart

Përfundimisht, nuk mund të thuash se ke qenë në Prizren pa e admiruar atë në të gjithë shkëlqimin e tij nga lart. Për pamje që të lë pa frymë ju duhet të arrini Kalanë, fortesa që dominon qytetin nga lart. Pasi në krye është e pamundur që të mos goditet nga numri i minareve që tregojnë peizazhin: ka kaq shumë.